Een échte webshop inzetten binnen het beroepsgerichte profiel Economie & Ondernemen


Beroeps- en toekomstgericht onderwijs

De digitale snelweg neemt een steeds prominentere rol in onze economie en is cruciaal voor ondernemers van de toekomst. Alle facetten die je vakinhoudelijk moet beheersen bij het beroepsgerichte profiel- en keuzevak Webshop zit verweven in de digitale lesmethode van De Schoolwebwinkel. De echt werkende webshop die daarbij bedacht, ontwikkeld en geëxploiteerd wordt past perfect in het profiel Economie & Ondernemen (E&O). In dit profiel maakt de leerling een basis ondernemingsplan dat ook moet worden uitgevoerd. Deeltaken zijn een marketing- en een financieel plan, waarbij de marketingmix, doelgroeponderzoek en in- en verkoop aan bod moeten komen. De combinatie van E&O met de lesmethode van de Schoolwebwinkel is fantastisch omdat de leerling hierbij zelf gaat ondervinden en toetsen hoe een webshop precies werkt.

Alles is echt! Met de webshop kan zelfs een extra zakcentje voor de school verdiend worden. Zo kunnen bijvoorbeeld zelfgemaakte producten of diensten van andere afdelingen op school verkocht worden via de shop. Denk aan bijzettafels van de afdeling Houtbewerking, taarten van de afdeling Horeca, nagels lakken en haren wassen op school van de afdeling Zorg & Welzijn. Of zelfs banden wisselen van de afdeling Voertuigentechniek. Door het te doen ontdekt de leerling wat hij of zij leuk vindt en wat bij hem of haar past. Als het profiel Economie & Ondernemen op deze manier op scholen wordt ingezet, kan de leerling met name door de praktijkgerichte invulling zich goed oriënteren en voorbereiden op de verdere (studie)loopbaan. Zodra de webshop live gaat worden taken als productfotograaf, online marketeer, boekhouder, inkoper, CMS-beheerder, productiemedewerker, logistiekmedewerker en directeur in de klas verdeeld.

Juist door de schoolwebwinkel kunnen ook andere profielen en keuzedelen met elkaar worden verbonden. Denk hierbij aan Dienstverlening & Producten (D&P), Media, Vormgeving en ICT (MVI), Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR), Zorg & Welzijn (Z&W) en Groen. Maar ook aan Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), Produceren, installeren en energie (PIE) en Mobiliteit en Transport (M&T).

Voor de school zijn alle technische -, juridische – en financiële zaken met betrekking tot de webshop geregeld. Geen rompslomp voor leerkrachten of leerlingen, gewoon samen lekker aan de slag! Elke leerling heeft een digitale leeromgeving inclusief webshop, waarin hij/zij zich helemaal kan uitleven om zich de materie eigen te maken. De docent heeft vanuit het dasboard toegang tot alle webshops van zijn of haar leerlingen en beschikt daarnaast uiteraard over alle mogelijke hulpmiddelen om zich volledig op het onderwijzen te kunnen focussen.

Docenten Economie over De Schoolwebwinkel 

Met onze eigen webwinkel van De Schoolwebwinkel wordt economie en ondernemen in de praktijk gebracht. Aldus Hasan Kumas, docent Economie op het SG Marianum in Lichtenvoorde: ‘De lesstof krijgt betekenis door de eigen webwinkel. Wij hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk profielen te koppelen aan onze webwinkel; commercie, secretarieel en logistiek zijn immers niet te missen afdelingen in een bedrijf. Leerlingen zien op deze manier ook het effect van de andere afdelingen. Door niet abstract te werken, maar juist door het toepassen van de lesstof in een levensechte situatie beklijft het beter bij de leerlingen en maakt het onderwijs betekenisvol. Je krijgt andere leerlingen in je klas, omdat deze niet meer achterover kunnen zitten en alleen gaan consumeren. Een aantal leerlingen is zelfs zo enthousiast dat ze ook thuis checken of er weer bestellingen zijn. En daar word ik heel blij van!

René Langstraat, docent Economie op vmbo Het Westeraam in Elst ervaart ook een verhoging in de productiviteit van zijn leerlingen ‘Wij kiezen voor de combinatie van online via de webshop en de verkoop in de eigen winkel op school. Deze verbinding leidt tot wederzijdse afhankelijkheid en maakt dat de leerling de noodzaak voelt aan het werk te moeten. De productiviteit is veel hoger dan voorheen.’ zegt hij enthousiast.

De Schoolwebwinkel + een goed doel

Het opzetten van een eigen webwinkel vraagt een stukje ondernemerschap van de leerlingen. Michel Kamphuis, docent Economie op CSG Noordik in Vroomshoop ‘Het leek mij fantastisch om de module webshop aan te bieden aan leerlingen, omdat dit sterk tegemoet komt aan de digitale ontwikkeling die in de maatschappij gaande is. Ik wilde graag een webshop opzetten voor onze school. In het keuzevak Ondernemen heeft onze school gekozen voor De Schoolwebwinkel. Mijn leerlingen vonden het geweldig om te werken aan de digitale opdrachten met veel uiteenlopende invullingen. De lessen zijn praktisch inzetbaar en hebben geleid tot een erg divers aanbod van de module Webshop met veel enthousiaste reacties binnen en buiten de school. Leerlingen die het leuk vonden, mochten mij buiten de lessen helpen met het organiseren van de feestelijke opening van onze officiële webshop.

Met een echte webwinkel voor school, zelf opgezet door leerlingen, kunnen leerlingen uit een webshopteam wat bijverdienen voor school maar ook voor een zelf gekozen goed doel. Hierbij wordt naast ondernemerschap ook sociaal delen geleerd. En heeft de school een concrete invulling voor Burgerschap. ‘Met behulp van De Schoolwebwinkel kunnen we financiële steun geven aan het goede doel ‘Skills for Dimbaya’. Dit is een Gambiaans dorpje waar onze school een skillscentre gaat bouwen. Het hele project geeft mij en mijn leerlingen energie!“ vertelt Michel tot slot.

Kortom Economie & Ondernemen wordt nog leuker met de lesmethode van De Schoolwebwinkel 😊.